Собаки взимку: 9 порад для холодної пори року

Звісно, собакам взимку легше, ніж нам, людям. Завдяки своїй шерсті, яка взимку стає ще густішою, більшість наших чотирилапих добре справляються з низькими температурами. Однак є кілька речей, про які Вам слід пам’ятати в холодну пору року, щоб Ваша собака добре пережила зиму. Від правильного догляду за лапами та шерстю до теплого одягу та легких аксесуарів до харчування. Завдяки нашим порадам Ваш хвостатий друг добре підготується до холоду, вологості та правильного харчування!


Чи можуть собаки мерзнути?

Так, собаки можуть мерзнути. Не всі породи собак однаково добре переносять морози, незалежно від того, йде сніг чи ні. Згідно з американським дослідженням Університету Тафтса в Бостоні, яке вивчало сприйняття собаками холоду, нашим пухнастим друзям дуже холодно. Однак є відмінності, характерні для породи. Якщо вони не рухаються, маленькі собаки та короткошерсті породи замерзають найшвидше взимку, починаючи з 6 градусів за Цельсієм. 

У дослідженні тільки більші породи собак вагою 10 кг і більше змогли без проблем впоратися з температурою 4 градуси або нижче. Якщо термометр показує від 0 до -7 градусів, більшість собак почуватимуться некомфортно через відсутність фізичних вправ. Але це особливо неприємно для маленьких пухнастиків, таких як чихуахуа, аффенпінчери чи йорки. Тільки особливо зимостійкі хвостики, такі як аляскинський маламут або сибірський хаскі, почуваються як вдома навіть у найглибшому снігу.

Порада №1: Проводьте активні прогулянки !

Поки господарі виходять гуляти на мороз добре закутаними, собака взимку може покладатися лише на свою шерсть. Породи, які не мають підшерстя і мають коротку шерсть, такі як доберман, починають тремтіти в особливо холодні дні. Допомогти можуть лише фізичні вправи: навіть при швидкій ходьбі кровообіг активізується та забезпечує тепло зсередини, навіть якщо собаці доводиться порпатися надворі по снігу.

З іншого боку, тривалі перерви під час прогулянок дозволяють тілу собаки охолонути і можуть призвести до запалення сечового міхура чи нирок. Тому ви обов’язково не повинні залишати собаку сидіти на холодній підлозі протягом тривалого періоду часу взимку, наприклад, коли ви відпочиваєте або спілкуватися з іншими власниками собак. Завдяки великій активності можна легко прогулятися довше, і Ви або Ваш чотирилапий друг не ризикуєте застудитися.


Корисна інформація

До порід, які найкраще переносять низькі температури, відносяться:

  • Аляскинський маламут
  • Сибірський хаскі
  • Сенбернар
  • Ньюфаундленд
  • Бернський зенненхунд
  • Великий піренейський собака
  • Тибетський мастиф
  • Самоїд
  • Американська акіта

Ці породи мають густий підшерсток, який захищає їх від холоду. Вони також мають міцний імунітет, який допомагає їм протистояти хворобам, пов'язаним з холодом.

До порід, які погано переносять холод, відносяться:

  • Азавак
  • Грейхаунд
  • Левретка
  • Слюгі
  • Уіппет

Ці породи мають коротку або тонку шерсть, яка не захищає їх від холоду. Вони також мають тонку шкіру, яка може легко обморозитися.

Порада № 2: Добре витирайте собаку після кожної прогулянки взимку

Після зимової прогулянки шерсть довго залишається вологою, особливо якщо йшов дощ або сніг. Завжди добре витирайте собаку взимку і не дозволяйте їй лежати на холодних поверхнях. Застуда або інфекція сечового міхура є досить поширеним явищем, і їх можна легко запобігти за допомогою простих заходів.


Порада № 3: Правильний зимовий наряд - собачка куртка або светр

Тема зимового одягу викликає втомлену посмішку на обличчях багатьох власників собак. Насправді більшість собак не почувають себе особливо зручно, в зимовому пальто чи дощовику. Однак одяг для собак не слід відкидати, і зазвичай він не має нічого спільного з модними вимогами власника. Тому що деяким чотирилапим дійсно просто потрібен зимовий гардероб, наприклад:

  • Собаки похилого віку та хворі собаки, які не мають сильної імунної системи,
  • Маленькі та короткошерсті собаки без термозахисту підшерстя,
  • Цуценята, терморегуляція яких ще недостатньо функціонує,

При виборі правильного зимового вбрання важливий зручний крій і водовідштовхувальний матеріал. Шубка для собаки на зиму не повинна сковувати тварину або ускладнювати пересування. Такі деталі, як капюшони, зазвичай мають відволікаючий ефект. 

Порада №4: Будьте обережні, дорожня сіль - правильний захист лапок

Дорожня сіль, безумовно, більш небезпечна для собак взимку, ніж холод. 
У собак дорожня сіль призводить до потрісканих, сухих і часто болючих подушечок. Після прогулянок сабаки люблять облизувати лапи і ковтати надмірну кількість кухонної солі якою посипають дороги. Хімічні речовини, що містяться в піску, призводять до проблем зі шлунком. Перед кожною зимовою прогулянкою протріть лапи собаки вазеліном, оливковою олією або спеціальним бальзамом для лап, щоб утворилася захисна плівка і сіль не прилипала. Використовуйте для догляду лапок тільки натуральні препарати, які будуть безпечними якщо собака їх злиже.

Повернувшись додому, промийте лапи теплою водою, а потім добре їх висушіть. Вологий мікроклімат сприяє розмноженню бактерій і грибків. Якщо є тріщини або дуже грубі ділянки, ви можете повторно нанести тонкий шар крему для догляду за подушечками  - це забезпечить належний і тривалий захист лапок. По можливості уникайте доріжок з піском. Ліси та поля пропонують набагато кращі умови для спокійної зимової прогулянки. Для особливо чутливих чотирилапих можна також розглянути взуття для собак взимку.


Порада № 5: Догляд за лапами - педикюр собаки взимку


Щоб покращити зчеплення на слизькій зимовій поверхні, переконайтеся, що Ваш собака має правильну довжину кігтів. Це робить біг легшим і безпечнішим – хто любить послизнутися? Якщо шерсть між пальцями і подушечками надто довга, у снігу між подушечками і пальцями можуть утворитися грудки льоду. В результаті взимку собака може почати кульгати. Особливо страждають довгошерсті породи.

Тому в якості профілактики підстригайте його шерсть закругленими ножицями. Якщо у Вашого собаки особливо чутливі лапи, Ви можете розглянути собаче взуття. Однак вони повинні добре сидіти і гарантувати тварині повну свободу пересування.

Порада № 6: Догляд за шерстю – розчісування від холоду


Ця порада не має на меті спонукати Вас гуляти зі щіткою. Розчісування саме по собі не захищає від холоду, але воно робить хутро густішим у довгостроковій перспективі! Тому регулярно розчісуйте собаку восени та взимку. Це робить хутро більш компактним і повністю розвиває його ізоляційний ефект.


Порада №7: Світло в темряві

Найпізніше після початку зими дні стають коротшими і темніє швидше. Більш тривалі прогулянки можна лише частково перенести на світлий час доби. Однак вигулювати собаку в темряві пов’язано з деякими ризиками. Щоб взимку Ви не втратили собаку з поля зору і він був добре помітний іншим учасникам дорожнього руху, стане в нагоді легкий нашийник або світловідбивачі, прикріплені до ошийника чи шлеї.


Порада №8: Не давайте собаці їсти сніг!

Сніг може бути шкідливим для собак, навіть якщо він чистий. Сіль, якою посипають дороги, може подразнювати шлунок і викликати блювоту та діарею. Антифриз, який може бути присутнім на вулиці, може викликати отруєння, що може бути смертельним. Навіть без шкідливих добавок сніг може викликати проблеми зі здоров'ям у собак. Він може призвести до тонзиліту або запалення слизової оболонки шлунка. Якщо Ви не можете відучити собаку їсти сніг, використовуйте намордник.


Порада № 9:
Собакам потрібно більше їжі взимку.

Коли холодно, Вашому собаці потрібно більше енергії, щоб підтримувати температурний баланс. Адже різниця між температурою тіла і зовнішньою температурою більша. Це означає вищу потребу в калоріях. Однак не всі собаки автоматично потребують більшого споживання калорій у холодну пору року, тобто раціону, адаптованого до зими. Лише ті чотирилапі, які багато рухаються або постійно перебувають під впливом холоду, потребують більшої або більш калорійної їжі. До них належать спортивні та тяглові собаки або собаки, які живуть на вулиці. Найкраще регулярно перевіряти вагу чотирилапого друга, щоб Ви могли регулювати кількість їжі відповідно до його потреб і уникнути недостатньої або надмірної ваги.
В асортименті супер-преміум кормів JOSERA Ви можете знайти правильні раціони які
 мають високий вміст білка, жиру та Омега-3 жирних кислот, що робить їх хорошим вибором для собак, які потребують адаптованої до зими їжі.

  • JOSERA High Energy 

  • JOSERA Active Nature 

  • JOSERA Geflügel & Forelle 

  • JOSERA Nature Energetic 

    Ось деякі конкретні переваги цих кормів для собак узимку:

  • Високий вміст білка допомагає підтримувати м'язову масу собаки та забезпечує її енергією, необхідною для активного руху в холодну погоду.
  • Високий вміст жиру також є джерелом енергії та допомагає утримувати тепло в організмі собаки.
  • Омега-3 жирні кислоти допомагають підтримувати здоров'я шкіри та шерсті собаки, які особливо страждають від холоду.
  • Інші важливі поживні речовини, такі як вітаміни, мінерали та антиоксиданти, допомагають підтримувати загальне здоров'я та благополуччя собаки.

Звичайно, перед тим, як вводити будь-який новий корм у раціон собаки, важливо проконсультуватися з ветеринаром.

Висновок
Зима не обов’язково повинна бути сезоном лежання. З правильним настроєм і стійким до погодних умов спорядженням для собак і людей прогулянки можуть бути приємними і захоплюючими навіть на морозі і в снігу в темну пору року. Просто як власнику важливо звернути увагу на кілька дрібниць, щоб Ваш собака добре пережив зиму. Бажаємо Вам і Вашому собаці чудової зимової пори!