Що не можна їсти котикам?

Що не можна їсти котикам?

Коти в кулінарії досить вибагливі і вимогливі. Якщо їжа не зовсім свіжа, не має належної температури та не подана в улюбленій мисці, Ваше кошеня може відмовитися їсти. Справа в тому, що коти обережні і все перевіряють перед їжею. Однак іноді цікавість перемагає, і навіть спроби можуть бути небезпечними. Є продукти, які шкідливі і навіть токсичні для вашої кішки. Дізнайтеся, які продукти не можна їсти Вашому котику.



Нездорова їжа для котів.
Є багато повсякденних продуктів, які ми, люди, добре переносимо, але які Вашому котику не рекомендується їсти. Не всі продукти не є автоматично токсичними: можливе все, від діареї до ниркової недостатності. Деякі продукти, які безпечні для людей, можуть бути токсичними або небезпечними для котів. Ось деякі з прикладів таких продуктів для котів.

Виноград

Задоволення для нас, чистий жах для кота: виноград.
Виноград і родзинки: Малі кількості цих фруктів можуть призвести до пошкодження нирок у котів.

Цукор

У людей цукор служить, з одного боку, для швидкого забезпечення енергією та запускає гормони щастя в мозку. З іншого боку, надмірна кількість цукру негативно впливає на наші зуби, рівень цукру в крові та підшлункову залозу. Так само і з котиками.

Молочні продукти


Багато власників котів люблять давати своєму коту миску коров’ячого молока. 
Чого більшість людей не знають: чим старшими стають коти, тим більша  у них непереносимість лактози. Будучи кошенятами, вони все ще мають ферменти, які метаболізують материнське молоко. Однак у міру дорослішання кількість лактази- фермент, який розщеплює молочні продукти зменшується з часом, що робить котів менш здатними засвоювати лактозу. Це може призводити до непереносимості лактози, яка проявляється шлунковими проблемами, такими як діарея або гази, при споживанні молочних продуктів.

Сирі яйця


Сирі яйця не рекомендується включати в раціон котів (та і домашніх тварин загалом). Сирі яйця можуть бути потенційно небезпечними для котів з декількох причин:

 

  • Бактерії: Сирі яйця можуть містити бактерії, такі як Сальмонела або E.coli, які можуть призвести до харчових захворювань.

 

  • Біотин: Сирі яйця містять біотиназу, фермент, який може знижувати рівень біотину у котів. Біотин є важливим вітаміном для здоров'я шкіри та волосся у котів.

 

  • Антинутрієнти: Сирі яйця містять антинутрієнти, які можуть заважати засвоєнню поживних речовин у котів.

 

Якщо Ви хочете включити яйця в дієту свого кота, рекомендується готувати їх перед подачею. Варені яйця без шкідливих бактерій будуть безпечні для споживання котом. Перед внесенням яєць до дієти Вашого кота, важливо консультуватися з ветеринаром, щоб впевнитися, що це підходящий харчовий продукт для вашого улюбленця і врахувати його індивідуальні потреби.

 

Мариноване або сире м'ясо

 

Ніколи не рекомендується годувати котів маринованим або сирим м'ясом. Такі продукти можуть бути небезпечними для здоров'я Вашого кота з кількох причин:

 

  • Бактерії: Мариноване або сире м'ясо може містити бактерії, такі як Сальмонела або E.coli , які можуть призвести до харчових захворювань у котів.

 

  • Паразити: Сире м'ясо може бути заражене паразитами, такими як токсоплазма, які можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям котів.

 

  • Недостатньо збалансоване харчування: Сире м'ясо може містити не всі необхідні поживні речовини, які потрібні котам для здорового життя. Збалансований кормовий раціон спеціально розроблений для задоволення потреб Вашого улюбленця.

 

Якщо Ви хочете додати м'ясо до дієти Вашого кота, найбезпечнішим варіантом буде готувати м'ясо перед подачею. Варене чи приготоване м'ясо без шкідливих бактерій та паразитів буде безпечним для споживання котом.

 

Тунець

 Популярний тунець містить органічну сполуку метилртуть. Це може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям котів, тому їх слід годувати тунцем лише в обмежених кількостях. Однак, якщо Ваш кіт справжній любитель тунця, йому не потрібно повністю відмовлятися від нього. Епізодичне вживання невеликої порції риби не шкідливо. Однак споживання більших кількостей може призвести до проблем з нирками і навіть жирової дистрофії печінки, серця та очей.


Порада!

Якщо ви час від часу годуєте кішку тунцем, обов’язково використовуйте продукти, призначені для годівлі тварин. Консерви з тунцем, придатні для людей, містять багато солі і спецій, шкідливих для Вашого вихованця.

 

Насіння капусти та бобових

 Капуста, цвітна капуста і надлишок бобових можуть привести до підвищеного газоутворення в кишечнику. Метеоризм, що виникає в результаті цього, дуже не приємний для котів. Для деяких кішок капуста та бобові абсолютно не засвоюються і викликають біль у животі, а також діарею.

Багато хто думає, що їх улюблений вихованець розуміє, яка їжа їм корисна. Насправді це припущення не є помилковим, тому що котячий мозок насправді намагається класифікувати запахи. На жаль, помилки трапляються, і не рідко. Людська їжа часто містить цукор, консерванти або підсилювачі смаку. Ці хімічні добавки майже не дозволяють котам відрізнити «хорошу» їжу від «поганої». Крім того, багато кішок цікаві і шукають незнайомі запахи, коли пробують нову їжу. Якщо Ви хочете врятувати свого кота від токсичного шоку, краще уникати наступних 5 токсичних продуктів.

 Шоколад

Чому шоколад токсичний для котів? Винен теобромін, що міститься в какао-бобах. Коти можуть виводити теобромін лише повільно, тому він накопичується в крові. Якщо кіт випадково з'їсть трохи шоколаду, вже через кілька годин можуть виникнути серйозні симптоми отруєння. Здуття живота і неспокійна поведінка тварини також є симптомами отруєння теоброміном, яке часто призводить до смерті. Першими симптомами отруєння є судоми, високий кров'яний тиск, блювота та діарея. При появі перших симптомів отруєння необхідно діяти швидко і негайно звернутися до ветеринара.

Цибуля та часник:

Містять речовини, які можуть пошкодити червоні кров'яні клітини котів і призвести до анемії.

Цибуля-порей абсолютно не шкідлива для людини і дуже часто використовується в кулінарії. Однак цибуля-порей отруйний для котів, як і такі овочі, як цибуля, часник і шніт-цибуля. Незалежно від того, чи є вона сирою, вареною, запеченою чи сушеною, навіть невелика кількість цибулі-порею може отруїти вашу кішку. Причиною цього є хімічний склад цих рослин. Сполуки сірки в цибулі-порею пошкоджують клітини крові Вашого кота, що може призвести до анемії.

Зверніть увагу на такі ознаки у свого кота:

  • прискорене дихання і підвищення артеріального тиску
  • темна сеча
  • блідість слизових оболонок.

Авокадо

Багатий ненасиченими жирними кислотами та вітамінами, авокадо вважається справжнім супер-продуктом - але тільки для людей. Котам ні в якому разі не можна їсти його, оскільки він дуже токсичний для них. Персин, що міститься в них, класифікується ветеринарами як високотоксичний.

 

Сира картопля

Картопля — це рослина сімейства пасльонових, яка містить токсин, який виділяється при сильному нагріванні. Соланін шкідливий як для людей, так і для котів. Під час варіння ця речовина виділяється з картоплі та потрапляє в киплячу воду. Коти, які їли сиру картоплю або пробували охолоджену кип'ячену картопляну воду, будуть здаватися дезорієнтованими. Також будуть спазми в животі та симптоми грипу. Якщо Ваш вихованець є любителем картоплі, Ви повинні переконатися, що ви даєте йому тільки варену картоплю.

Алкоголь, кава та чай

Ми, люди, маємо в своєму розпорядженні широкий вибір напоїв. Деякі люди люблять каву вранці, інші вино ввечері. Треті люблять пити чай або солодкі енергетичні напої. Немає значення, яким напоєм Ви любите стимулювати свої почуття: ні в якому разі не давайте їх коту! Навіть невелика кількість алкоголю може мати серйозні наслідки для нього. Навіть якщо кіт вижив після отруєння алкоголем, як наслідок, пошкодження печінки та проблеми зі шлунком цілком ймовірні. Так само трав’яні чаї та напої, що містять кофеїн і цукор, можуть завдати шкоди печінці, ниркам і травному тракту. Навіть невеликої кількості кофеїну достатньо, щоб викликати серцебиття та м’язові спазми.

Це варто знати! 

Токсичний теобромін також можна знайти у Вашій ранковій каві, тому ні в якому разі не діліться ним зі своїм пухнастиком. У гіршому випадку це може закінчитися летально.

Що робити, якщо Ваш кіт з'їв щось отруйне

Якщо Ви помітили, що Ваш кіт з'їв щось отруйне, Вам слід якомога швидше звернутися до ветеринара. Найкраще відвезти кота до ветеринара до того, як у нього з’являться ознаки отруєння. Не намагайтеся викликати у кота блювоту самостійно, нехай з цим впорається ветеринар. Тільки він знає, як краще лікувати кота. Якщо Ви не впевнені, що Ваш кіт з’їв щось отруйне, стежте за ним.

При отруєнні часто виникають такі симптоми:

  • блювота
  • діарея
  • озноб
  • серцебиття
  • м'язові судоми
  • спантеличеність
  • шлункові спазми
  • млявість
  • гіпертонія

Висновок:
Багато продуктів, які є не шкідливі для людей і навіть високо цінуються на кухні, можуть бути небезпечними для котів. Вологий або сухий корм і ласощі для котів цілком достатні для Вашого улюбленця, забезпечують його всіма важливими поживними речовинами та допомагають здоровому та довгому життю кота.