Правильний раціон твого котика, який він ?

https://josera.ua/ua/blog/post/pravylnyj-racion-tvoho-kotyka-iakyj-vin

Харчування кота має величезний вплив на функціонування його організму. Неправильно підібраний раціон, може негативно позначитися на його здоров'ї. Вибираючи правильну дієту, варто перевірити, які інгредієнти входять до складу їжі та знати, за що вони відповідають.

Відомо, що коти дуже вибагливі в їжі: вони можуть бути вередливими, і багатьом господарям важко догодити. Причини такої поведінки криються як у фізіології, так і в психіці цих тварин. У котів у два-три рази більше смакових рецепторів, ніж у собак, тому вони набагато чутливіші до смаку їжі, ніж собаки, які зазвичай без розбору поглинають вміст своєї миски. Крім того, коти віддають перевагу кормам, які не липкі, мають чітку структуру та легко пережовуються та ковтаються. Іноді їм не подобається і запах їжі. Якщо вони не хочуть їсти запропоновану їм їжу, це також може бути пов'язано зі стресом або неприємними переживаннями, пов'язаними з її прийомом.

Яка правильна дієта для кота?

Правильне харчування кішки спрямоване на:

  • забезпечення його потрібними інгредієнтами, які беруть участь в обмінних процесах і підтримці метаболічного балансу,
  • забезпечення енергією, необхідною для роботи м'язів,
  • забезпечення будівельних компонентів, необхідних під час росту організму,
  • регуляція статевих процесів
    https://josera.ua/ua/blog/post/pravylnyj-racion-tvoho-kotyka-iakyj-vin


Завжди слід підбирати раціон, який буде оптимальним для вашого вихованця. У раціоні кішки має переважати переважно м'ясо і невелика кількість рослинних продуктів як доповнення і доповнення раціону тими амінокислотами і вітамінами, які кішка не здатна виробляти.


Пам'ятайте! 

Кіт, як правило, м'ясоїдний. Його травна система вимагає зовсім іншої їжі, ніж людська. За будь-яку ціну уникайте подавати залишки столу, оскільки вони містять спеції, які можуть бути шкідливими для Вашого улюбленця. Складаючи для нього раціон, слід враховувати це при виборі правильного корму.

Харчові потреби кішки

  1. Кішка квартирного утримання ?
  2. Чи може Ваш котик вільно виходить прогулятись на вулицю?

    У випадку домашнього кота енергетичні потреби нижчі, а його раціон повинен бути багатшим білком і містити менше висококалорійних інгредієнтів. Те, чи кіт кастрований, також впливає на харчові потреби. Стерилізовані тварини з віком мають властивість набирати вагу, тому їх слід годувати низькокалорійною (нежирною) їжею.

https://josera.ua/ua/blog/post/pravylnyj-racion-tvoho-kotyka-iakyj-vin

З іншого боку, коти, які живуть на вулиці, зазвичай повинні отримувати більше їжі, оскільки вони мають вищі харчові потреби, ніж коти, які живуть у домашніх умовах. 

Існує 5 груп сполук, необхідних для життєдіяльності не тільки кішки, але і будь-якого живого організму:

  1. білки,
  2. жири,
  3. вуглеводи,
  4. мінерали і вітаміни,
  5. води.

Білки

Білки мають велике значення в першу чергу для росту організму тварини, також вони необхідні для підтримки кішки в хорошому стані і забезпечення її імунітету. Кішці потрібно в чотири-п'ять разів більше білка, ніж собаці.
Недостатнє надходження білка в організм призводить до серйозних проблем зі здоров’ям. Білки синтезуються з амінокислот, що надходять з їжею. Цей інгредієнт міститься в основному в м'ясі.

Роль білків в організмі така:

  • виконують структурні функції (будівельні блоки клітинних структур),
  • участь в обмінних процесах (в якості ферментів),
  • участь у транспортних процесах клітини,
  • можливість руху,
  • імунний захист організму (імуноглобуліни).

Пам'ятайте!

Фермент, який розщеплює молочні продукти, називається лактаза. Це фермент, який розкладає лактозу - природний цукор у молоці - на два складника: глюкозу і галактозу. Цей процес дозволяє організму засвоювати лактозу та отримувати енергію з молочних продуктів. У деяких котів, особливо у дорослих, кількість лактази може зменшуватися з часом, що робить їх менш здатними засвоювати лактозу. Це може призводити до непереносимості лактози, яка виявляється шлунковими проблемами, такими як діарея або гази, при споживанні молочних продуктів.

Жири

Жири є енергетичним компонентом і беруть участь у підтримці гарного стану шерсті та шкіри кішки, вони також необхідні у внутрішніх процесах, пов’язаних із жиророзчинними вітамінами. Недолік жиру в раціоні позначиться на зовнішньому вигляді шерсті і негативно позначиться на нервовій системі кішки. Жири в їжі, як правило, тваринного походження.

Вуглеводи

Вуглеводи, тобто цукри, є перш за все джерелом енергії, але від їх кількості залежить і загальний стан організму пухнастого. Основним джерелом вуглеводів у раціоні є продукти рослинного походження, такі як рис, картопля, овочі. Надлишки жирів відкладаються у вигляді жирової тканини, тому варто оцінювати їжу з точки зору інгредієнтів рослинного походження.

Перегляньте наші корми, які ідеально відповідають потребам котів:
https://josera.ua/ua/blog/post/pravylnyj-racion-tvoho-kotyka-iakyj-vin
https://josera.ua/ua/blog/post/pravylnyj-racion-tvoho-kotyka-iakyj-vin

https://josera.ua/ua/blog/post/pravylnyj-racion-tvoho-kotyka-iakyj-vin

https://josera.ua/ua/blog/post/pravylnyj-racion-tvoho-kotyka-iakyj-vin

Всі різновиди сухих кормів JOSERA є повноцінними раціонами без потреби у підгодовуванні натуральною їжею.

Мінерали і вітаміни

Для правильного росту і розвитку кішки необхідні мінерали і вітаміни, а їх надлишок або недолік може бути дуже шкідливим. Щоб забезпечити кішку необхідною кількістю життєво-важливих речовин, щоденний раціон кішки повинен бути багатим і різноманітним.

Господарі часто дають своїм кішкам спеціальні препарати, що містять вітаміни і мінерали. Однак з їх кількістю слід бути обережним, адже їх надлишок може бути дуже шкідливим. Тому зверніть особливу увагу на рекомендації щодо оптимальної дози. Мінеральні компоненти можна розділити на мікро- і макроелементи, а до основних відносяться: кальцій, фосфор, калій, сірка, натрій, хлор і магній. Якісна корм містить необхідні мінерали в правильному дозуванні.

https://josera.ua/ua/blog/post/pravylnyj-racion-tvoho-kotyka-iakyj-vin

Ви повинні знати про це!
Вибираючи якісний корм, ви фактично економите гроші, позитивно впливаючи на здоров'я вашої кішки. Витрати, пов’язані з лікуванням, завжди будуть вищими, ніж навіть найдорожча їжа на ринку. Завдяки оптимальному корму ви зможете довго насолоджуватися здоров'ям свого вихованця.

 

Вода

Вода виконує багато важливих для життя функцій, і втрата 15-20% води з організму може призвести до смерті кішки. Це розчинник і транспортний засіб для різних видів хімічних речовин.

Кількість води, яку отримує кішка, залежить від типу їжі. Повнораціонні сухі корми містять близько 8-10% води. Тому так важливо давати кішці воду, яка завжди повинна бути свіжою. Коли кішка вживає занадто мало рідини протягом дня, сеча стає концентрованою, що сприяє утворенню сечокам’яної хвороби.

Кіт від природи відчуває спрагу і не вживає багато рідини, тому що пристосований жити в бідному середовищі, в природних умовах отримуючи її з їжі. Потреба у воді залежить від багатьох факторів, таких як тип споживаної їжі, фізична активність, фізіологічний стан, хвороби та стреси, температура навколишнього середовища.

 

Пам'ятайте! 

Під час прийому їжі у кішки повинна бути забезпечена вода - її відсутність може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. Якщо ви плануєте правильно годувати кота, не забувайте про те, щоб забезпечити йому потрібну кількість води.

 

Ветеринарні дієти

Будьте обережні, коли годуєте кішку ветеринарною дієтою. Вони призначені для хворих кішок і годування ними здорових тварин може порушити нормальне функціонування організму кішки. 

Раціон у кішок: корм свіжий і не дуже холодний

Також важливо, щоб їжа, яку Ви даєте кішці, була свіжою. Травна система кішки надзвичайно чутлива, і вживання зіпсованої їжі може бути для неї дуже шкідливим. Те ж саме стосується і холодної їжі - її потрібно подавати не прямо з холодильника, а кімнатної температури. Занадто холодна їжа не рекомендована для чутливого котячого животика.

Скільки разів на день годувати кішку?

У природному середовищі коти їдять від кількох до десятків разів на день. Одним з найкращих рішень здається залишити окрему щоденну порцію в мисці для кота. Ви можете легко визначити денну порцію, проаналізувавши інформацію, що міститься в таблиці на упаковці корму. Завдяки цьому Ваш вихованець зможе втамувати голод у будь-який час. В цьому випадку краще підійде сухий корм, який залишиться свіжим протягом дня. Однак, якщо у вас вдома є кілька домашніх тварин, які їдять різну їжу, або якщо один із ваших улюбленців багато перекушує і має тенденцію набирати вагу, вам потрібно надавати корм в певний час. Потім Ви можете розділити добову порцію на менші частини і давати принаймні двічі на день.

Зміна корму - як бути?

Зміну корму не варто проводити раптово - робити це потрібно поступово, спостерігаючи за реакціями організму вихованця. Різка зміна може сприяти небажаним змінам у травній системі. Щоб досягти успіху в цьому, Ви повинні бути терплячими і послідовними. 
Переводячи вихованця з одного типу корму на інший, починайте замінювати їх, збільшуючи пропорції нового продукту по відношенню до попереднього кожні кілька днів. 

 

Правильний догляд за котиком - це, перш за все, належне якісне харчування, адаптоване до харчових потреб Вашого пухнастого друга. Незалежно від того, кастрований Ваш кіт, довгошерстий, метушливий чи має хронічне захворювання, для кожного пухнастика знайдеться рішення у харчуванні, яке забезпечить його необхідними поживними речовинами для довгого та щасливого життя. Хороша котяча дієта у Ваших руках!