Чому кіт або собака відмовляються від їжі?



Чому кіт або собака відмовляються від їжі?

Відмова від корму у собак та котів може спостерігатися як нормальна реакція на зміну зовнішнього середовища.

Далеко не завжди це привід терміново змінювати раціон, якщо тільки улюбленець не їсть понад доби, тоді необхідно звернутися до лікаря.

Перш ніж заглибитися у пошук проблем зі здоров’ям тварини, переконайтесь, що корм не має сторонніх запахів, а мисочка чиста і зручна для прийому їжі. Корм для собак та корм для котів може звітрюватись та втрачати аромат, лежачи у мисці протягом часу, тож краще насипайте корм перед самим прийомом їжі.

Стрес-фактор

Тварину часто переміщують з рідного дому у невідомі приміщення, вона чує гучні звуки та різні вібрації, яких не було у її нормальному житті.

Сторонні запахи поглиблюють страх. Стресові обставини впливають в першу чергу на апетит тварини. Вона нічого не їсть, а буває, ще й не п’є води.

Якщо тварина не має хронічних захворювань внутрішніх органів і систем, висока ймовірність, що апетит повернеться, коли тварина відчує себе в безпеці.

Період охоти (спарювання).


Коли тварина шукає собі пару для розмноження – харчування відступає на другий план, це потрібно просто прийняти.

Також це стосується тічки у самиць, вагітності та післяпологового періоду.

 

Зниження активності.

Зниження активності може бути фізіологічним, наприклад, у дуже спекотну і задушливу погоду, але в більшості випадків це є однією з перших ознак нездоров'я, тварина млява.

Краще звернутися до ветлікаря і здати загальний та біохімічний аналіз крові, щоб не пропустити початок захворювання.

Порушене травлення.

Під порушенням травлення ми маємо на увазі блювоту та/або діарею чи закреп.

Одноразове блювання або розм'якшення випорожнень це не привід терміново звертатися в клініку, але якщо ми бачимо повторення даних симптомів більше ніж 2-3 рази, то це вже привід для занепокоєння.

Якщо говорити про блювоту, то це реакція організму, спрямована на очищення травного тракту від отруйних речовин.

Багаторазове блювання може бути симптомом отруєння, інтоксикації, ураження ЦНС, наявності сторонніх тіл у шлунку і кишківнику тощо.

Відсутність дефекації так само як і діарея не віщують для тварини нічого доброго.
Якщо собака не випорожнюється більш ніж 2 доби, то це вагомий привід для вживання тих чи інших заходів, якщо відсутність дефекації пов'язана з блювотою або повною відмовою від їжі, то тварина терміново повинна бути доставлена на прийом до ветеринарного лікаря.

До очевидних проблем можна віднести виділення з очей, носа, чхання та кашель, вони також можуть перешкоджати тварині нормально харчуватися. Причиною можуть бути не тільки вірусні захворювання, а й сезонна алергія.

Тварина, як і людина, не має апетиту, коли хворіє. Тож спробуйте скорегувати раціон улюбленця так, щоб корм був більш ароматний та поживний.

Але пам’ятайте: далеко не завжди потрібно годувати тварину за відсутності апетиту.

Іноді організм тварини потребує розвантаження, до прикладу, це діагнози зі стороннім тілом, заворотами, гострим панкреатитом. При цьому маємо на увазі, що коти та собаки карликових порід не мають голодувати, щоб уникнути гіпоглікемічної коми.

 

Висновок

Ми змінюємо раціон в період охоти (тічки) за потреби. Тобто коли фізіологічно тварина здорова, ми це робимо виключно щоб заохотити здорову тварину їсти.

Якщо ж це розлади - ми бачимо блювання та діарею або закрепи, отруєння, бачимо високу температуру та млявість - єдиний хто може рекомендувати новий корм при таких станах – ветеринарний лікар.

Це може бути гастроінтестинальний раціон або спеціальна дієта для підшлункової. Тож зверніться за консультацією до спеціаліста.