Сезонні проблеми із паразитами у тварин.



Сезонні проблеми із паразитами у тварин.

Із настанням плюсової температури на вулиці набирає актуальності проблема ураження кліщами. Також не втрачає актуальності проблема ураження блохами. Хто вони, ці паразити та яку небезпеку вони несуть для наших тварин?

Блохи не живуть на тварині, вони потрапляють до оселі з вулиці разом із взуттям та одягом і починають жити в нас вдома. На тварину вони приходять виключно поїсти, після цього вони відкладають яйця, наприклад, у килим. Коло замикається. Весь цикл розвитку та розмноження буде відбуватись в оселі: безперервне харчування на тварині, відкладання яєць, зростання популяції паразитів.

Укуси бліх також досить відчутні для людини, вони викликають висипання та свербіж. Також буває індивідуальна реакція та підвищена чутливість.

Небезпечно також те, що тварина може розчісувати місця уражень, тим самим провокувати ще сильніше укуси бліх, тому що розчісування дає їм додаткову порцію крові, лімфи та шкіри. Люди часто сприймають свербіж улюбленця за алергію. Це і є алергія, але не на їжу або цвітіння рослин, а на слину блохи. Щоб розірвати це коло, необхідно:

  • Обробити тварину краплями від бліх
  • Дати їй спеціальну інсектицидну жувальну таблетку.

У якості додаткового захисту використовуються (паралельно із основним захистом):

  • Нашийники від бліх

Спеціальні спреї

Тварина має бути оброблена від бліх весь рік. Частіше за все, краплі та таблетки працюють протягом місяця, тож обробляти тварину потрібно постійно. При застосуванні якісних препаратів, регулярна обробка не наносить шкоди тварині, тільки користь та захист. До речі, в наш час якісні препарати мають комплексну дію: захищають тварину від бліх та кліщів, а деякі і від глистів та навіть комарів.

Кліщі, в свою чергу, полюбляють вологі місця, одні види кліщів локалізуються там де багато рослин. Але всі вони відрізняються повільністю. Кліщ не женеться за твариною, а повільно заходить на її шерсть та шукає місце прикріплення. Основні місця локалізації прикріплення кліща до тварини: ділянки без шерсті або з малою її кількістю: подушечки лап, ніс, вуха, брови, повіки. Зони під лапами та над хвостом, животик. Дуже важлива зона, яку можна не помітити: ясна, верхня щелепа під зубами, піднебіння.

Кліщ прикріплюється та цементується за допомогою спеціального секрету. Після цього його вже неможливо дістати цілком, його ротовий апарат і голова залишаться у тварині. Але це не надто небезпечно. Навіть не так страшно, що кліщ п’є кров тварини. Набагато гірше те, що він вприскує в організм тварини паразитів.

Які захворювання несуть кліщі необробленій тварині?

Це такі захворювання як: бабезіоз, гепатозооноз.
Кліщі різних видів можуть бути небезпечні не тільки для собак та котів, а й для людини. Вони можуть нести в собі такі захворювання як: анаплазмоз, риккетсіоз, туляремія, бартонельоз, Хвороба Лайма, ерліхіоз.

Також дуже небезпечним захворюванням як для тварини, так і для людини є кліщовий енцефаліт. Розносить це захворювання іксодовий кліщ. При захворюваннях на кліщовий енцифаліт уражається сіра речовина та запалюються оболонки головного та спинного мозку.

Що робити, якщо ви побачили кліща на тварині?
Потрібно нести тварину у ветеринарну клініку, де його видалять, зроблять аналіз крові на бабезіоз та введуть протиотруту за потреби.

Якщо кліща не помітили, або він вприснув отруту та відпав (наприклад, тварина швидко побігла або почухала місце прикріплення та кліщ не втримався), ситуація ускладнюється.

Перші прояви бабезіозу - млявість, висока температура (не завжди), неможливість встати на лапи, відмова від їжі. Потребується невідкладно ввести протиотруту, медикаментозна терапія, крапельниці тричі на день. Летальність даного захворювання досить висока, особливо коли мова іде про песиків дрібних порід.


 

Щодо обробки тварини від кліщів:

  • Нашийники: використовуємо, як додатковий захист в сезон, тобто з березня по жовтень/листопад. Це паралельно із основним захистом (комплексною таблеткою або краплями на холку).
  • Спеціальні спреї: використовуємо в місяці, коли кліщі найбільш голодні і тільки прокинулись. Прокидаються вони як тільки наступає плюсова температура на вулиці. Останні роки кліщі прокидаються навіть в лютому, якщо зима тепла. Частіше за все, більшість тварин в лютому необроблені.

Уважно оглядайте свого улюбленця після прогулянок. Ретельно обробляйте від паразитів та слідкуйте за поновленням захисту від паразитів. Якщо на таблетці від бліх та кліщів написано, що вона працює 35 днів – придбайте нову дозу заздалегідь, щоб провести обробку вчасно і не наражати на небезпеку свого чотирилапого друга.